Inicjatywa ruszyła w styczniu 2014 roku. – Fundacja to w istocie spięcie wielu charytatywnych przedsięwzięć firmy Zdunek pod jednym parasolem. Sposób na uczynienie naszych działań bardziej oficjalnymi i uwiarygodnienie ich. Z czasem uznaliśmy, że należy się tym zająć na poważnie – mówi Justyna Zdunek, prezes fundacji, osoba o ugruntowanej już pozycji wśród trójmiejskich społeczników. Jej „konik” to pomoc dzieciom z domów dziecka – jak sama mówi dzieciom małym, większym i trudnym. Pomoc skuteczna, o czym może świadczyć otrzymana przez nią niedawno honorowa nagroda Gdańskiego Darczyńcy Roku.

Pierwszą dużą akcją zorganizowaną przez fundację była charytatywna aukcja, która odbyła się na początku kwietnia. Akcję przygotowano z okazji premiery nowego Mini Coopera S. Fani marki mieli okazję licytować przedmioty kolekcjonerskie związane z marką – obrazy, maskotki, biżuterie i modele samochodów. Galę poprowadził komentator sportowy Mateusz Borek. – Udało nam się zebrać sporo pieniędzy, dzięki którym grupa dzieci z trójmiejskich domów dziecka mogła pojechać na wakacje – mówi pani Justyna.

Mistrzowie od Zdunka

Pod koniec kwietnia zakończyła się druga edycja akcji „Projekt Mistrzowie”, której firma Zdunek była jednym z dwóch głównych sponsorów. Projekt polega na zaproszeniu do współpracy dwunastu znanych osób z Trójmiasta – przedstawicieli świata sztuki, nauki i sportu – i stworzenia kalendarza cegiełki. Wśród ubiegłorocznych Mistrzów, obok pisarza Stefana Kasperka, sportowca Mateusza Kusznierewicza i aktorki Grażyny Wolszczak, był Mirosław Baka, aktor, a zarazem jedna z dwóch znanych twarzy firmy Zdunek (druga to windsurfer Piotr Myszka).

Fundacja Dzielimy się radością wspiera trójmiejskie domy dziecka Gdańskiej Fundacji Innowacji Społecznej także bardziej bezpośrednio, dokonując w swoim salonie Renault bezpłatnych przeglądów okresowych aut należących do Fundacji. Jednak nie tylko – z podobnej pomocy korzysta jedno z gdańskich hospicjów i kilka domów dziecka z Trójmiasta.

Przyjaciele kontra reszta świata

Jedną z inicjatyw Fundacji Zdunek była pomoc przy – organizowanym przez Pomorskie Hospicjum dla Dzieci – meczu piłkarskim pod hasłem „Przyjaciele Hospicjum kontra reszta świata”. Podczas meczu wolontariusze kwestowali na rzecz podopiecznych Hospicjum. Potrzeby placówki są znaczne – NFZ pokrywa tylko blisko 40 proc. kosztów całkowicie bezpłatnej pomocy świadczonej dzieciom i ich rodzinom.

Mecz odbył się na gdańskiej PGA Arena. Drużynę Reszty Świata zasiliły gwiazdy różnych dyscyplin sportu: piłkarze ręczni Bartosz Jurecki i Marcin Lijewski, Dawid Nilsson i Sławomir Szmal, trener Bogdan Wenta, piłkarz Andrzej Juskowiak, zapaśnik Andrzej Wroński, bokser Dariusz Michalczewski czy judoka Paweł Nastula. Ich przeciwnikami – Przyjaciółmi Hospicjum – byli politycy, lokalni dziennikarze, piłkarze Lechii Gdańsk, trójmiejscy prawnicy i biznesmeni. Reszta Świata wygrała – 6:5. Udział Fundacji Dzielimy się radością polegał w tym przypadku na finansowym wsparciu organizacji przedsięwzięcia.

Jakie są dalsze plany Fundacji? W którym kierunku zamierza rozwijać swoją działalność? – pytamy panią prezes. – Od dłuższego czasu staramy się o dofinansowanie naszych starań z Unii Europejskiej. Jednym z pomysłów jest pomoc dla młodzieży z domów dziecka w przystosowaniu się do rynku pracy. Mamy przecież serwisy samochodowe, w których mogą się przyuczać do zawodów związanych z motoryzacją – mówi Justyna Zdunek. Pomysł jest na etapie poszukiwań finansowania – praktykanci potrzebują stypendiów. A już w te wakacje Fundacja obejmie patronat nad kolejną edycją letniej szkoły windsurfingu. Jeszcze raz w rolę nauczyciela wcieli się mistrz świata Piotr Myszka. Rok temu impreza odbyła się pod szyldem firmy Zdunek. W tym roku organizacją zajmie się już powołana przez dealera Fundacja.