29 marca odbyły się warsztaty dla dzieciaków w ramach projektu – MOŻESZ BYĆ KIM CHCESZ, którego celem jest inspiracja dzieciaków i pokazywanie różnych możliwości. Odkrywanie ich zainteresowań, talentów i możliwości, rozwijanie inwencji twórczej i motywowanie do działania.

1

Poruszanym tematem była praca zawodowego fotografa oraz jak można swoją pasję np. do sportu, muzyki łączyć właśnie z fotografią. Podczas ponad godzinnych zajęć dzieciaki z gdyńskiej placówki dowiedziały się wiele ciekawych rzeczy i poznały podstawy robienia dobrych zdjęć.

3
 Zajęcia poprowadziła Magdalena “Sisi” Kreft producent wydarzeń muzyczno-artystycznych, zawodowy fotograf,  Pasjonatka jazzu. Sisi udziela się mocno w scenie jazzowej promując młode zespoły, ale ma na koncie również współpracę z gwiazdami jazzu m.in. Leszek Możdżer. Pracuje również regularnie z muzykami jazzowymi w studiach nagraniowych, tworząc filmy i zdjęcia dokumentujące powstawanie nowych płyt oraz fotografuje muzyków jazzowych w trakcie koncertów i jam session. Łączy swoją pasję do muzyki z pracą zawodowego Fotografa.

Pani Magda podczas warsztatów wprowadziła dzieci do świata fotografii. Pokazała też swoją kolekcję starych aparatów. Każdy mógł porównać jak kiedyś wyglądały aparaty. Nie zabrakło też profesjonalnego sprzętu, ciężkich obiektywów czy lamp, które wzbudziły sporo zainteresowanie.

4

Dodatkowo chłopcy i dziewczynki uczyły się myśleć obrazem i zapoznały się z podstawami komponowania kadru. Po części teoretycznie przyszła pora na praktykę, która sprawiła dzieciakom chyba najwięcej radości. Nad wszystkim czuwała Pani Magda, która każdemu udzieliła kilka cennych wskazówek. Dzieciaki chętnie zadawały pytania, pokazywały swoje zdjęcia, prosząc o radę co mogą poprawić. Było też wiele pytań. Np. jak zostać zawodowym fotografem co pokazuje, że takie inspirowanie dzieciaków jest potrzebne.

2

Na koniec zajęć przyszedł czas na profesjonalne portret. Pani Magda wykonała kilkanaście zdjęć, które mają być inspiracją dla dzieciaków i pamiątką dla opiekunów placówki. Niebawem cała  fotorelacja z warsztatów.